Фосфор належить до макроелементів першого порядку і його значення у мінеральному живленні сільськогосподарських культур надзвичайно велике. Практично всі процеси росту і розвитку рослин пов'язані з прямою участю в них цього елементу. Недостатнє фосфорне живлення веде до великих втрат як в об'єднання, так і в якості врожаю.
Чітким сигналом, який свідчить про нестачу цього елемента живлення є поява фіолетового забарвлення на листках. Його інтенсивність прямо пропорційна глибині прояву нестачі. В першу чергу, прояв дефіциту фосфору помічають на кукурудзі, але від нього страждають і інші культури, зокрема озимий ріпак та озимі зернові.
Наслідком прояву дефіциту фосфору на озимих є повільне утворення вторинної кореневої системи, що стримує рослини у рості та не дозволяє їм реалізувати свій генетичний потенціал у забезпеченні відповідного рівня врожаю. Найчастіше це явище пов'язане з низькими температурами ґрунту під час весняного відновлення вегетації.
Засвоєння фосфору рослинами із ґрунту на ранніх етапах росту пов'язане з певними труднощами, які обумовлені слабким розвитком кореневої системи та особливістю поведінки цього елементу у ґрунті. Загальновідомо, що засвоєння ортофосфатів кореневою системою з ґрунту потребує температур на рівні + 14 °C і вище.
|